Menu
kulinarnie

Bananowo-malinowy deser z kaszy jaglanej

O tym, że kasze są zdrowe wiemy wszyscy Warto je wprowadzić na stałe do  jadłospisu i eksperymentować z przepisami. Pomysłów na przygotowanie smacznej kaszy jest całe mnóstwo.

Kasza jaglana sprawdza się świetnie zarówno w wersji dania obiadowego, jak i deseru. Moją propozycją jest smaczny bananowo-malinowy deser z kaszy jaglanej, który może być również pożywnym i zdrowym śniadaniem.

W mojej wersji jest to danie wegańskie (z mlekiem sojowym), ale w zależności od preferencji można to mleko oczywiście zastąpić innym.

 

malinowy

Zalety kaszy jaglanej:

  • Nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna
  • Obfituje w witaminy z grupy B
  • Zawiera występującą rzadko w pożywieniu krzemionkę (która ma pozytywny wpływ na stawy, włosy i paznokcie, wzmacnia naczynia krwionośne)
  • Ma odczyn zasadowy (pomoże odkwasić organizm)
  • Zawiera witaminę E i lecytynę
  • Jest dobrym źródłem energii

Danie dla: 2-3 osób, czas przygotowania: ok. 45 minut (włączając czas gotowania kaszy)

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1 i ¼ szklanki wody (do ugotowania kaszy)
  • 1 szklanka mleka sojowego (do ugotowania kaszy)
  • 1 niepełna szklanka mleka sojowego (do blendowania kaszy)
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub cukier, który będzie wcześniej rozpuszczony w mleku sojowym)
  • mały koszyczek malin

skladniki

Przygotowanie

Gotowanie kaszy jaglanej

  • Do garnka należy wlać szklankę mleka sojowego oraz 1 i ¼ szklanki wody, następnie ustawić pod przykryciem na palniku do zagotowania.
  • Kasza jaglana posiada w smaku lekką gorycz. Aby się jej pozbyć należy przesypać kaszę do drobnego sitka i kilka razy przepłukać zimną wodą. Na koniec kaszę trzeba przepłukać ciepłą wodą lub wrzątkiem.
  • Kiedy woda z mlekiem się zagotują do garnka wsypujemy kaszę jaglaną. Gotowanie powinno trwać około 12-15 minut. Gotujemy na małej mocy, pod przykryciem. W tym czasie należy co jakiś czas wymieszać kaszę. Po kilkunastu minutach kasza wsiąknie mleko z wodą – wtedy odstawiamy garnek z palnika i pod przykryciem zostawiamy jeszcze na 10-15 minut.

Mieszanie składników

  • Ugotowaną kaszę dzielimy na pół
  • Połowę kaszy umieszczamy w blenderze, dodajemy około 6 łyżek mleka sojowego (tutaj najlepiej ustalić konsystencję wedle uznania), wsypujemy maliny (kilka można zostawić do dekoracji), dodajemy 2 łyżki syropu z agawy. Całość traktujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Drugą połowę kaszy blendujemy z bananem i mlekiem sojowym.

Kaszę wykładamy do miseczek warstwami, na wierzch układamy maliny lub/i banana. Smacznego!


PS. Jeśli chcesz na bieżąco dowiadywać się o kolejnych wpisach będzie mi bardzo miło – zachęcam do subskrypcji mojego bloga poprzez bloglovin

malinowy-2

7 komentarzy

  • Karolina
    22 lipca 2014 at 21:24

    Wygląda bardzo smakowicie! Muszę wypróbować, ale zamiast malin użyję jeżyn – sporo ich u Jarka rodziców w ogrodzie

    Odpowiedz
    • Weronika
      23 lipca 2014 at 07:25

      Jeżyny ♥ Nie jadłam jeszcze w tym roku, zazdroszczę!

      Odpowiedz
  • Świnka
    23 lipca 2014 at 18:59

    Uwielbiam kaszę jaglaną, a deser wygląda tak apetycznie że zjadłabym razem z pucharkiem! hihihi. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Kameralna
    2 sierpnia 2014 at 15:07

    Czy zamiast mleka sojowego może być zwykłe?

    Odpowiedz
    • Weronika
      3 sierpnia 2014 at 12:56

      Jak najbardziej Mleko może być sojowe, ryżowe, krowie… – co kto lubi

      Odpowiedz
  • SzczęścioManiaczka
    14 sierpnia 2014 at 23:42

    Nie przepadam za kaszą ale mimo wszystko wygląda smakowicie

    Odpowiedz
  • Ania
    20 sierpnia 2014 at 11:35

    Jakoś nie mogę się przełamać do deserów z kaszy jaglanej Ale ten twój wygląda tak smacznie, że zapiszę sobie przepis

    Odpowiedz

Skomentuj Świnka Anuluj odpowiedź