Menu
kulinarnie

Frytki z dyni hokkaido

frytki z dyni hokkaido

Przepis prosty i szybki, a frytki z dyni hokkaido są tak pyszne, że najchętniej jadłabym je cały rok. Są oczywiście znacznie zdrowsze niż tradycyjne frytki z ziemniaków, więc będą dobrą alternatywą dla fanów tego typu jedzenia.

W tym przysmaku rozkochała mnie moja siostra i obie mamy fioła na punkcie hokkaidowych frytek :) Lubię jedzenie o bardziej intensywnym smaku (jestem smakoszem wszystkiego co pikantne), dlatego do frytek z dyni zawsze dodaję imbir, dużo imbiru. Oczywiście przyprawy można dodawać według własnych upodobań, poniżej podaję przepis, który sama najbardziej preferuję.

porcja dla:  1-2 osób |  czas przygotowania: 10 min |  czas pieczenia: 25-35 minut

Składniki:
  • Dynia hokkaido
  • Olej lub oliwa z oliwek
  • Bazylia
  • Tymianek
  • Imbir w proszu
  • Sól
Potrzebne będą:
  • Miska
  • Papier do pieczenia
  • Duża blacha

Przygotowanie:

  1. Dynię należy dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć łyżką pestki i miękki miąższ, skórkę zostawiamy. Kroimy dynię na duże, łukowate frytki;
  2. Wrzucamy frytki do miski, mieszamy dokładnie z przyprawami i olejem lub oliwą (najlepiej mieszać dłonią);
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 190°, wykładamy frytki na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika;
  4. Po około 25-35 minutach frytki będą gotowe. Wyciągamy z piekarnika, kiedy na wierzchu pojawi się chrupiąca skórka (w trakcie pieczenia można je przewracać, wtedy będą bardziej chrupkie).

 

frytki z dyni hokkaido

Fanów tego typu smaków odsyłam do przepisu Pani Aldony na blogu Lifemanagerki na rozgrzewającą zupę z dyni hokkaido z imbirem. Póki sezon na dynię trwa trzeba go w pełni wykorzystać Dajcie koniecznie znać, jeżeli macie sprawdzone przepisy z dynią w roli głównej!

PS. A jeśli spodobały Wam się pudełeczka na frytki to wpadnijcie jutro bo szykuję coś fajnego na Halloween

20 komentarzy

  • Mrslifestyle.pl
    26 października 2015 at 17:07

    Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam żadnych podejść do dań z dyni, chyba jeszcze nie czuję się gotowa na jej smak, bo raczej nie chodzi o lenistwo. Ale Twój przepis wygląda na bardzo szybki i łatwy do przyrządzenia, a ja zrobiłam się głoooodna! O ile kremy z dyni na razie odpuszczam, o tyle frytki spróbuję, bo bardzo lubię takie kombinacje, robiłam już z selera i marchewki pora na dyniowe

    Odpowiedz
    • weronika | mavelo
      26 października 2015 at 17:09

      Z marchewki też uwielbiam! Z selera jeszcze nie próbowałam (do nadrobienia po sezonie dyniowym :D). Ja smak dyni poznałam dopiero w zeszłym roku i pokochałam od pierwszego zjedzenia :))

      Odpowiedz
    • AnuŚka Bąbik-Daniło
      26 października 2015 at 17:40

      Ja smak dyni poznałam u moich teściów (tzn, gdy jeszcze nimi nie byli, ale jednak;)) i muszę przyznać, że na widok zupy dyniowej zrobiło mi się słabo i pomyślałam „Cholera, jak ja to zjem?”. Nalali mi dużo, a głupio było mi odmówić To było kilka ładnych lat temu i dziś sama często robię, bo po prostu uwielbiam! Także spróbuj, polecam! Zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego to po prostu cuuudo!

      Odpowiedz
      • weronika | mavelo
        26 października 2015 at 20:13

        A ja jeszcze nigdy zupy z dyni nie jadłam! Ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że jest pyszna I w tym sezonie na pewno na jakąś się skuszę.

        Odpowiedz
        • AnuŚka Bąbik-Daniło
          26 października 2015 at 20:48

          No to polecam Ci przepis Ani Starmach na zupę z mleczkiem kokosowym i kurczakiem. Re we la cja:)

          Odpowiedz
    • feminine
      27 października 2015 at 07:10

      Polecam też z batata! Są obłędne

      Odpowiedz
      • weronika | mavelo
        27 października 2015 at 09:33

        Uwielbiam frytki z batata!

        Odpowiedz
      • Mrslifestyle.pl
        27 października 2015 at 11:08

        A na bataty ostatnio bardzo się czaję, żeby spróbować je przerobić na frytki, bo czuję, że one są przepyszne :)) Jakie przyprawy najlepiej się z nimi komponują?

        Odpowiedz
        • feminine
          27 października 2015 at 12:27

          Ja jestem zwolenniczką minimalizmu i dodaję słodką lub ostrą paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Tak smakują mi najbardziej

          Odpowiedz
        • weronika | mavelo
          27 października 2015 at 12:28

          Tak, są przepyszne! Przy batatach rezygnuję z imbiru, lubię je w wersjach bazylia + tymianek lub tylko zioła prowansalskie. + odrobina soli. Palce lizać

          Odpowiedz
          • Mrslifestyle.pl
            27 października 2015 at 12:39

            Ja niestety nie jestem fanką imbiru, bardzo pasuje mi wersja z paprykami, które bardzo pasują do frytek z selera. Ale spróbuję też z bazylią i tymiankiem

  • AnuŚka Bąbik-Daniło
    26 października 2015 at 17:41

    Wow, genialne! Już wiem jakie przekąski przyszykuję na kolejny wieczór ze znajomymi Aż mi pociekła ślinka!

    Odpowiedz
  • daywithcoffee
    26 października 2015 at 18:27

    Dyni nigdy nie jadłam, też się przyznaję! Urzekły mnie opakowania na frytki – cudne! No i fajny pomysł. Ja najczęściej wcinam te tradycyjne z ziemniaków

    Odpowiedz
    • weronika | mavelo
      26 października 2015 at 20:14

      Ja frytki z ziemniaków też lubię, ale całe szczęście te z dyni są również bardzo smaczne. No i chyba bardziej sycące niż frytki ziemniaczane. A mają mniej kalorii, więc można jeść i jeść

      Odpowiedz
  • jedz z apetytem
    27 października 2015 at 09:18

    Takie zdrowe frytki „chocza za mna” juz od dluzszego czasu ;))

    Odpowiedz
  • Agnieszka Wieczorek
    28 października 2015 at 18:17

    Z dyni nie robiłam jeszcze frytek, muszę koniecznie nadrobić, bo ciekawa jestem bardzo ich smaku. Lubię frytki z batatów, normalnych ziemniaków i marchewki, ale te to dopiero musi być smak

    Odpowiedz
    • weronika | mavelo
      28 października 2015 at 18:23

      Z tych, które wymieniłaś uwielbiam wszystkie Ale chyba na pierwszym miejscu są dyniowe, a na drugim bataty

      Odpowiedz
  • Świnka
    30 października 2015 at 22:23

    Super przepis! Dzięki! Na pewno wypróbuję! Na razie przygotowałam frytki z marchewki a chodzą za mną jeszcze bataty no i teraz dynia!

    Odpowiedz
  • Patrycja | Pattie.pl
    29 października 2017 at 18:04

    O nie! Weronika! Dlaczego nigdy wcześniej nie słyszałam o tym przepisie? Już czuję ten przepyszny smak pieczonej dyni i chrupkości frytek. Dzięki, wypróbuję na 100%

    Odpowiedz
  • wariacje_za_minimum
    2 listopada 2017 at 22:37

    Kocham dynię, obecnie jestem na etapie 100 potraw z. ale o frytkach nie pomyślałam, zapisuję do zrobienia z dużą ilością świeżego imbiru.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz! Lubię czytać Wasze komentarze :)