O tym, że kasze są zdrowe wiemy wszyscy Warto je wprowadzić na stałe do jadłospisu i eksperymentować z przepisami. Pomysłów na przygotowanie smacznej kaszy jest całe mnóstwo.
Kasza jaglana sprawdza się świetnie zarówno w wersji dania obiadowego, jak i deseru. Moją propozycją jest smaczny bananowo-malinowy deser z kaszy jaglanej, który może być również pożywnym i zdrowym śniadaniem.
W mojej wersji jest to danie wegańskie (z mlekiem sojowym), ale w zależności od preferencji można to mleko oczywiście zastąpić innym.
Zalety kaszy jaglanej:
- Nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna
- Obfituje w witaminy z grupy B
- Zawiera występującą rzadko w pożywieniu krzemionkę (która ma pozytywny wpływ na stawy, włosy i paznokcie, wzmacnia naczynia krwionośne)
- Ma odczyn zasadowy (pomoże odkwasić organizm)
- Zawiera witaminę E i lecytynę
- Jest dobrym źródłem energii
Danie dla: 2-3 osób, czas przygotowania: ok. 45 minut (włączając czas gotowania kaszy)
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 i ¼ szklanki wody (do ugotowania kaszy)
- 1 szklanka mleka sojowego (do ugotowania kaszy)
- 1 niepełna szklanka mleka sojowego (do blendowania kaszy)
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki syropu z agawy (lub cukier, który będzie wcześniej rozpuszczony w mleku sojowym)
- mały koszyczek malin
Przygotowanie
Gotowanie kaszy jaglanej
- Do garnka należy wlać szklankę mleka sojowego oraz 1 i ¼ szklanki wody, następnie ustawić pod przykryciem na palniku do zagotowania.
- Kasza jaglana posiada w smaku lekką gorycz. Aby się jej pozbyć należy przesypać kaszę do drobnego sitka i kilka razy przepłukać zimną wodą. Na koniec kaszę trzeba przepłukać ciepłą wodą lub wrzątkiem.
- Kiedy woda z mlekiem się zagotują do garnka wsypujemy kaszę jaglaną. Gotowanie powinno trwać około 12-15 minut. Gotujemy na małej mocy, pod przykryciem. W tym czasie należy co jakiś czas wymieszać kaszę. Po kilkunastu minutach kasza wsiąknie mleko z wodą – wtedy odstawiamy garnek z palnika i pod przykryciem zostawiamy jeszcze na 10-15 minut.
Mieszanie składników
- Ugotowaną kaszę dzielimy na pół
- Połowę kaszy umieszczamy w blenderze, dodajemy około 6 łyżek mleka sojowego (tutaj najlepiej ustalić konsystencję wedle uznania), wsypujemy maliny (kilka można zostawić do dekoracji), dodajemy 2 łyżki syropu z agawy. Całość traktujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
- Drugą połowę kaszy blendujemy z bananem i mlekiem sojowym.
Kaszę wykładamy do miseczek warstwami, na wierzch układamy maliny lub/i banana. Smacznego!
PS. Jeśli chcesz na bieżąco dowiadywać się o kolejnych wpisach będzie mi bardzo miło – zachęcam do subskrypcji mojego bloga poprzez bloglovin
7 komentarzy
Karolina
22 lipca 2014 at 21:24Wygląda bardzo smakowicie! Muszę wypróbować, ale zamiast malin użyję jeżyn – sporo ich u Jarka rodziców w ogrodzie
Weronika
23 lipca 2014 at 07:25Jeżyny ♥ Nie jadłam jeszcze w tym roku, zazdroszczę!
Świnka
23 lipca 2014 at 18:59Uwielbiam kaszę jaglaną, a deser wygląda tak apetycznie że zjadłabym razem z pucharkiem! hihihi. Pozdrawiam
Kameralna
2 sierpnia 2014 at 15:07Czy zamiast mleka sojowego może być zwykłe?
Weronika
3 sierpnia 2014 at 12:56Jak najbardziej Mleko może być sojowe, ryżowe, krowie… – co kto lubi
SzczęścioManiaczka
14 sierpnia 2014 at 23:42Nie przepadam za kaszą ale mimo wszystko wygląda smakowicie
Ania
20 sierpnia 2014 at 11:35Jakoś nie mogę się przełamać do deserów z kaszy jaglanej Ale ten twój wygląda tak smacznie, że zapiszę sobie przepis