Przepis prosty i szybki, a frytki z dyni hokkaido są tak pyszne, że najchętniej jadłabym je cały rok. Są oczywiście znacznie zdrowsze niż tradycyjne frytki z ziemniaków, więc będą dobrą alternatywą dla fanów tego typu jedzenia.
W tym przysmaku rozkochała mnie moja siostra i obie mamy fioła na punkcie hokkaidowych frytek :) Lubię jedzenie o bardziej intensywnym smaku (jestem smakoszem wszystkiego co pikantne), dlatego do frytek z dyni zawsze dodaję imbir, dużo imbiru. Oczywiście przyprawy można dodawać według własnych upodobań, poniżej podaję przepis, który sama najbardziej preferuję.
porcja dla: 1-2 osób | czas przygotowania: 10 min | czas pieczenia: 25-35 minut
Składniki:
- Dynia hokkaido
- Olej lub oliwa z oliwek
- Bazylia
- Tymianek
- Imbir w proszu
- Sól
Potrzebne będą:
- Miska
- Papier do pieczenia
- Duża blacha
Przygotowanie:
- Dynię należy dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć łyżką pestki i miękki miąższ, skórkę zostawiamy. Kroimy dynię na duże, łukowate frytki;
- Wrzucamy frytki do miski, mieszamy dokładnie z przyprawami i olejem lub oliwą (najlepiej mieszać dłonią);
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°, wykładamy frytki na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika;
- Po około 25-35 minutach frytki będą gotowe. Wyciągamy z piekarnika, kiedy na wierzchu pojawi się chrupiąca skórka (w trakcie pieczenia można je przewracać, wtedy będą bardziej chrupkie).
Fanów tego typu smaków odsyłam do przepisu Pani Aldony na blogu Lifemanagerki na rozgrzewającą zupę z dyni hokkaido z imbirem. Póki sezon na dynię trwa trzeba go w pełni wykorzystać Dajcie koniecznie znać, jeżeli macie sprawdzone przepisy z dynią w roli głównej!
PS. A jeśli spodobały Wam się pudełeczka na frytki to wpadnijcie jutro bo szykuję coś fajnego na Halloween
20 komentarzy
Mrslifestyle.pl
26 października 2015 at 17:07Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam żadnych podejść do dań z dyni, chyba jeszcze nie czuję się gotowa na jej smak, bo raczej nie chodzi o lenistwo. Ale Twój przepis wygląda na bardzo szybki i łatwy do przyrządzenia, a ja zrobiłam się głoooodna! O ile kremy z dyni na razie odpuszczam, o tyle frytki spróbuję, bo bardzo lubię takie kombinacje, robiłam już z selera i marchewki pora na dyniowe
weronika | mavelo
26 października 2015 at 17:09Z marchewki też uwielbiam! Z selera jeszcze nie próbowałam (do nadrobienia po sezonie dyniowym :D). Ja smak dyni poznałam dopiero w zeszłym roku i pokochałam od pierwszego zjedzenia :))
AnuŚka Bąbik-Daniło
26 października 2015 at 17:40Ja smak dyni poznałam u moich teściów (tzn, gdy jeszcze nimi nie byli, ale jednak;)) i muszę przyznać, że na widok zupy dyniowej zrobiło mi się słabo i pomyślałam „Cholera, jak ja to zjem?”. Nalali mi dużo, a głupio było mi odmówić To było kilka ładnych lat temu i dziś sama często robię, bo po prostu uwielbiam! Także spróbuj, polecam! Zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego to po prostu cuuudo!
weronika | mavelo
26 października 2015 at 20:13A ja jeszcze nigdy zupy z dyni nie jadłam! Ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że jest pyszna I w tym sezonie na pewno na jakąś się skuszę.
AnuŚka Bąbik-Daniło
26 października 2015 at 20:48No to polecam Ci przepis Ani Starmach na zupę z mleczkiem kokosowym i kurczakiem. Re we la cja:)
feminine
27 października 2015 at 07:10Polecam też z batata! Są obłędne
weronika | mavelo
27 października 2015 at 09:33Uwielbiam frytki z batata!
Mrslifestyle.pl
27 października 2015 at 11:08A na bataty ostatnio bardzo się czaję, żeby spróbować je przerobić na frytki, bo czuję, że one są przepyszne :)) Jakie przyprawy najlepiej się z nimi komponują?
feminine
27 października 2015 at 12:27Ja jestem zwolenniczką minimalizmu i dodaję słodką lub ostrą paprykę, szczyptę soli i pieprzu. Tak smakują mi najbardziej
weronika | mavelo
27 października 2015 at 12:28Tak, są przepyszne! Przy batatach rezygnuję z imbiru, lubię je w wersjach bazylia + tymianek lub tylko zioła prowansalskie. + odrobina soli. Palce lizać
Mrslifestyle.pl
27 października 2015 at 12:39Ja niestety nie jestem fanką imbiru, bardzo pasuje mi wersja z paprykami, które bardzo pasują do frytek z selera. Ale spróbuję też z bazylią i tymiankiem
AnuŚka Bąbik-Daniło
26 października 2015 at 17:41Wow, genialne! Już wiem jakie przekąski przyszykuję na kolejny wieczór ze znajomymi Aż mi pociekła ślinka!
daywithcoffee
26 października 2015 at 18:27Dyni nigdy nie jadłam, też się przyznaję! Urzekły mnie opakowania na frytki – cudne! No i fajny pomysł. Ja najczęściej wcinam te tradycyjne z ziemniaków
weronika | mavelo
26 października 2015 at 20:14Ja frytki z ziemniaków też lubię, ale całe szczęście te z dyni są również bardzo smaczne. No i chyba bardziej sycące niż frytki ziemniaczane. A mają mniej kalorii, więc można jeść i jeść
jedz z apetytem
27 października 2015 at 09:18Takie zdrowe frytki „chocza za mna” juz od dluzszego czasu ;))
Agnieszka Wieczorek
28 października 2015 at 18:17Z dyni nie robiłam jeszcze frytek, muszę koniecznie nadrobić, bo ciekawa jestem bardzo ich smaku. Lubię frytki z batatów, normalnych ziemniaków i marchewki, ale te to dopiero musi być smak
weronika | mavelo
28 października 2015 at 18:23Z tych, które wymieniłaś uwielbiam wszystkie Ale chyba na pierwszym miejscu są dyniowe, a na drugim bataty
Świnka
30 października 2015 at 22:23Super przepis! Dzięki! Na pewno wypróbuję! Na razie przygotowałam frytki z marchewki a chodzą za mną jeszcze bataty no i teraz dynia!
Patrycja | Pattie.pl
29 października 2017 at 18:04O nie! Weronika! Dlaczego nigdy wcześniej nie słyszałam o tym przepisie? Już czuję ten przepyszny smak pieczonej dyni i chrupkości frytek. Dzięki, wypróbuję na 100%
wariacje_za_minimum
2 listopada 2017 at 22:37Kocham dynię, obecnie jestem na etapie 100 potraw z. ale o frytkach nie pomyślałam, zapisuję do zrobienia z dużą ilością świeżego imbiru.